دلایل توقف رشد گیاهان
بررسی دلایل توقف رشد گیاهان بسیار مهم است. برای همه ما مهم است که گیاهی که خریداری کردیم بطور محسوس رشد کند، حتی اگر گیاه کند رشدی باشد این توقع وجود دارد پس از مدتی تغییری در روند رشد آن صورت بگیرد. گاهی دقت به نکاتی بسیار ساده گیاه را از رکود خارج کرده و کیفیت در رشد را افزایش میدهد. برای نگهداری از یک گیاه نمیتوان صرفاً به آبیاری اکتفا کرد و باید هم شرایط هم تغذیه مورد توجه باشد و گیاه از نظر آفت هم مورد بررسی قرار بگیرد.
فصل رشد اکثر گیاهان بهار و تابستان و نهایتا تا اوایل پاییز هست. اکثر گیاهان از اواسط پاییز تا اواخر زمستان در حالت رکود و استراحت به سر می برند، و ممکن است رشد آنها کند و یا کاملا متوقف شود. بنابراین اگه گیاه در پاییز و زمستان رشدش متوقف شده باشد، طبیعی هست و جای نگرانی ندارد و اقدام خاصی نیاز نیست که برای آن انجام دهیم. اما اگر توقف رشد گیاهان در فصل رشد یعنی بهار و تابستان باشد، نگران کننده است.در این وبلاگ ما مهم ترین دلایل توقف رشد گیاهان را بررسی می کنیم.
مهم ترین دلایل توقف رشد گیاهان
خاک
اولین نکته خاک گیاهان است. گیاهان برای تأمین انرژی خود به خاک خوب و غنی احتیاج دارند که سرشار از مواد و املاح معدنی باشد. گیاهانی که در گلدان نگهداری میشوند باید مرتب و هر چند سال تعویض خاک شوند و خاکی جدید جایگزین خاک قبلی شود. خاکها پس از مدتی فقیر شده و ترکیب و اسیدیته خود را از دست میدهند و نمیتوانند رشد خوب و مطلوبی برای گیاه فراهم آورند و به همین علت باعث توقف رشد گیاه میشوند.
کمبود مواد غذایی
هر گیاهی نیازهای غذایی خاص به خود را دارد و در صورت تأمین نشدن این نیازها از رشد باز میماند. مواد غذایی خاک در گلدان محدود است و بعد از مدتی کاهش میابد که میبایست با کود دهی این مواد غذایی را در اختیار گیاه قرار دهیم. یک گیاه برای رشد به عناصر مختلفی نیاز دارد و نبود هرکدام میتواند مشکلی پدید آورد پس یکی دیگر از دلایل توقف رشد گیاهان عدم کود دهی و کمبود مواد غذایی میباشد. از طرفی تغذیه منظم از بیماریها هم جلوگیری میکند چون برخی از بیماریها و آفات بر اثر یک کمبود در گیاه امکان بروز پیدا میکنند خصوصاً بیماریهای قارچی. زمانی که خاک گلدان مدت زیادی تعویض نشده باشد و به گیاه در این مدت کود هم داده نشده باشد، کمبود مواد غذایی باعث توقف رشد گیاهان شود.
گلدان کوچک
گاهی اوقات کوچک بودن گلدان و پرشدن بیش از حد ریشه در گلدان، می تواند باعث توقف رشد گیاه شود، چون دیگر بستر لازم و مناسب برای رشد رو ندارند. ریشهها در هم تنیده شده و بیشتر از خاک در گلدان ریشه دیده میشود. علاوه بر این برخی از گیاهان مثل گل کاغذی و بسیاری از گیاهان دیگر اگر فضای کافی برای رشد ریشه نداشته باشند با کاهش رشد و گلدهی روبرو میشوند؛ بنابراین بعد از رشد و پر شدن ریشه بهتر است گلدان با یک سایز بزرگتر تعویض گردد. با تعویض گلدان با گلدانی که یک سایز بزرگتر از گلدان قبلی باشد، گیاه مجددا رشدش را شروع می کند. چون با این کار فضای کافی در اختیار ریشهها، برای توسعه و رشد، قرار می گیرد.
کمبود آبیاری
کمبود آبیاری در فصل رشد هم می تواند باعث بی حالی و توقف رشد شود. پس سعی کنید در فصل رشد به اندازهی کافی به گیاهتان آب بدهید تا بتواند رشد مناسبی داشته باشد. اما حواستان باشد زیاده روی نکنید!
کمبود نور
نور محیط هم میتواند رشد گیاهان را کند یا متوقف کند. هر دسته از گیاهان به میزان مشخصی از سطح نور نیاز دارند و همانطور که میدانید بهترین و کاملترین طیف نوری برای گیاهان نور خورشید میباشد و هیچ نوری نمیتواند جایگزین نور طبیعی خورشید شود. اگر سطح تابش نور و مدت زمان دریافت نور گیاه از حد متوسط کمتر باشد، باعث کم پشت شدن برگهای گیاه و ساقههای ضعیف و توقف رشد آنها میشود. حتی نور دریافتی زیاد از حد نیز میتواند باعث سوختگی برگ و ساقه و توقف رشد شود، پس نور گیاه باید تنظیم باشد.
دمای نامناسب محیط
گیاهان در دمای مناسب (حدودا بین ۱۸ تا۲۸ درجه سانتیگراد )رشد مناسبی دارن ، اما در دمای خیلی پایین و یا خیلی بالا ،گیاهان وارد شوک می شوند و یا به خواب می روند و رشد آن ها متوقف می شود. بنابراین برای اینکه گیاهان در تمام فصول رشد مناسبی داشته باشند باید دمای متعادلی رو تجربه کنند.
وجود آفات
تمامی آفات به نحوی به گیاه آسیب میزنند برخی با زخم کردن برگها بعضی با مکیدن شیره گیاهی و … . در هر صورت آفت به واسطه اختلالی که در روند زندگی طبیعی گیاه ایجاد میکند باعث کاهش سرعت رشد یا کاهش کیفیت رشد میشود و درنهایت اگر تعداد آنها بیش از حد بالا رود گیاه را زمینگیر خواهند کرد. نه تنها آفات بلکه بیماریهای قارچی و باکتریایی نیز منجر به مشکل در رشد میشوند؛ بنابراین توجه به سلامت گیاه و پیشگیری از بروز آفات بیماریها یا درمان آنها یکی از راههای جلوگیری از توقف رشد گیاهان محسوب میشود.
سخن آخر
گیاهان برای رشد و نمو به شرایط مناسبی احتیاج دارند که شما باید این شرایط رو با توجه به نیاز های گیاهتان فراهم کنید. در هر گیاه نیاز به شرایط محیطی متفاوت است اما در همه آن ها این موضوع صدق می کند که اگه شما چند تا از شرایط مورد نیاز گیاه رو به صورت ایده آل تأمین کنید ولی سایر شرایطی که برای رشد گیاه ضروری است فراهم نباشد، تعادل رشد گیاهتان بهم می خورد و باعث عدم رشد گیاهتان می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.