روش های تامین رطوبت
هر گیاهی نیاز های مخصوص خودش را دارد و ما برای نگهداری از آن بایستی این نیاز ها را کامل بشناسیم و آن ها را تامین کنیم تا از سالم بون و رشد کردن گیاهانمان لذت ببریم. یکی از نیاز های اساسی اکثر گیاهان رطوبت است. بسیاری از گیاهان در هوای خشک قادر به رشد کردن نیستند و آسیب میبینند.
تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی یک عامل ضروری برای رشد گیاهان است زیرا اگر نتوانند آب از دست رفته را با همان سرعتی که از دست میدهند جایگزین کنند ممکن است به سرعت کم آب شوند. کافی بودن رطوبت برای شادابی و سلامت گیاهان ضروری و لازم است. برای درک نقش رطوبت، اجازه دهید به طور خلاصه به نحوه جذب و آزادسازی آب توسط گیاهان بپردازیم. گیاهان دارای هزاران منافذ ریز در سطح زیرین برگهای خود هستند که روزنه نامیده میشوند. آب از طریق این منافذ تبخیر شده و گیاه را خنک کرده و ورود آب و مواد مغذی را امکانپذیر میکند.
روزنهها همچنین نقش مهمی در فرآیند فتوسنتز دارند زیرا با دریافت دی اکسید کربن و آزاد کردن اکسیژن به گیاهان کمک میکنند تا غذای خود را بسازند. زمانی که سطح رطوبت در شرایط خشک کم است گیاهان به طور مداوم آب خود را از دست میدهند. در صورت عدم تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، گیاهان برای محافظت از خود، روزنههای خود را به طور کامل میبندند تا از تبخیر بیشتر آب جلوگیری کنند. زمانی که روزنهها برای مدت طولانی بسته میشوند گیاهان نمیتوانند دی اکسید کربن کافی را برای تولید غذا جذب کنند. عدم جذب دی اکسید کربن کافی میتواند به سلامت گیاهان آسیب رسانده و رشد آنها را متوقف کند. زمانی که سطح رطوبت بسیار کم باشد برگهای گیاهان آپارتمانی شروع به ریختن میکند تا از کم آبی و خشک شدن گیاه جلوگیری شود. تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی تنها راه محافظت از آنها از آسیبهای دراز مدت است.
به طور کلی گیاهان خانگی و آپارتمانی نیاز به رطوبت 40 تا 60 درصدی دارند و هنگامی که رطوبت از این مقدار کمتر یا بیشتر می شود گیاه دچار تنش و استرس میشود. اگر رطوبت سنج ندارید که رطوبت داخل خانه را اندازه گیری کنید، باید بیشتر مراقبت علائم استرس گیاهان باشید.
هر زمان گیاهانی که به طور طبیعی در شرایط مرطوب رشد داشتهاند در محیط خشک خانه قرار میگیرند، علایم استرس از خود نشان میدهند. در اینجا پنج علامت رایج را ذکر میکنیم که نشان می دهند باید هر چه زودتر برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود دست به کار شوید.
لبههای قهوهای و برگهای شکننده
در شرایط خشک که سطح رطوبت به زیر ۵۰ میرسد، متوجه میشوید که برگهای گیاهان آپارتمانی شما شروع به ترد شدن کرده و در لبهها به رنگ قهوهای در میآیند. نور شدید خورشید نیز میتواند علت این اتفاق باشد اما رطوبت کم بزرگترین دلیل این مشکلات است. گیاهان از طریق برگها تعرق میکنند و در شرایط خشک که میزان تعرق بالاتر است، برگها بیشترین آسیب را میبینند. گیاهان نمیتوانند تنها از طریق رطوبت خاک هیدراته بمانند که عدم تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی منجر به شکنندگی و خشک شدن برگها میشود.
برگهای خسته
وقتی گیاهان آپارتمانی شما دائماً از طریق برگهای خود آب از دست میدهند، ظاهری ناسالم پیدا میکنند. بعد از مدتی آنها کدر به نظر میرسند و به دلیل سرعت بالای تبخیر درخشش خود را از دست میدهند.
توقف رشد
در شرایط خشک، گیاهان قادر به فتوسنتز و تولید غذای خود نیستند و در نتیجه رشدشان متوقف میشود. گیاهان در این شرایط دارای مواد مغذی محدودی هستند بنابراین انرژی خود را به جای رشد فعال بر زنده ماندن متمرکز میکنند.
پژمردگی
گیاهان در صورت کم آبی شدید پژمرده میشوند اما رطوبت کم نیز میتواند علائمی شبیه پژمردگی ایجاد کند. گاهی اوقات در محیط خشک متوجه افتادگی برگها و ساقههای قهوه ای میشوید. اگر تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی به موقع انجام نشود گیاهان شما آسیب جدی و همیشگی خواهند دید.
برگهای زرد
زردی برگها میتواند به دلایل مختلفی مانند کمبود مواد مغذی، نور شدید خورشید و مشکلات آبیاری باشد. اما اگر متوجه زرد شدن بسیاری از برگها شدید، رطوبت کم در محیط خشک خانه شما مقصر اصلی این مشکل است.
ما در وبلاگ زیر سعی کردیم راه های تامین رطوبت برای گیاهان را بنویسیم.
غبارپاشی
اولین روش تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی برای افرادی که به دنبال افزایش رطوبت محیط هستند، غبارپاشی گیاه است. با استفاده از یک بطری ساده ی اسپری می توانید مستقیما با اسپری کردن آب بر روی گیاه، رطوبت مناسب را تامین کنید. در این روش به علت آنکه آب مستقیما بر روی بافت رویشی گیاه قرار می گیرد به آرامی تبخیر شده و رطوبت محیطی برای چند ساعت افزایش می یابد. استفاده از این روش تامین رطوبت گیاهان خانگی بسیار آسان و جوابدهی سریع دارد و این روش تنها برای چند ساعت می تواند رطوبت محیطی را افزایش دهد در نتیجه شما می بایست این فرآیند را در صورت نیاز مجدد تکرار کنید.
پیشنهاد می شود غبارپاشی گیاه صبح زود انجام شود تا تمام رطوبت اضافی بر روی برگ گیاه قبل از فرا رسیدن شب از بین برود. توجه کنید غبارپاشی را با فاصله 30 سانتی متری گیاه انجام دهید.
ساخت جزیره
هنگامی که از یک یا چند گیاه آپارتمانی در خانه ی خود مراقبت می کنید استفاده از یک زیر گلدانی حاوی سنگ ریزه، ساده ترین روش تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی شما است. به تنها چیزی که در این روش نیاز دارید یک زیر گلدانی که تقریبا دو برابر قطر پایه گلدان است، می باشد. از سویی دیگر زیر گلدانی باید حداقل 10 سانتی متری عمق داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که آب موجود در آن به سرعت تبخیر نمی شود. در قدم اول سنگ ریزه ها را به شکل یکسان بر روی زیر گلدانی بریزید به طوری که در زمان آبیاری زیر گلدانی، آب روی سطح سنگ ریزه ها قرار بگیرد. سپس گلدان گیاه را بر روی زیر گلدانی قرار دهید به طوری که گلدان دقیقا بر روی سنگ ریزه ها قرار بگیرد تا خاک گلدان آب جذب نکند. در این حالت آب زیر گلدانی به آرامی تبخیر شده و رطوبت محیطی را برای گیاه آپارتمانی شما افزایش می دهد. توجه داشته باشید که انتهای گلدان با آب در تماس نباشد.
استفاده از دستگاه بخور سرد
بهترین راه برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، استفاده از یک دستگاه رطوبت ساز است. این دستگاه با آزاد کردن بخار آب کار میکند که باعث افزایش رطوبت در هوا میشود. این سیستم میتواند سطوح رطوبت مطلوب را برای همه گیاهان گرمسیری شما که در رطوبت بالا رشد میکنند تضمین کند. میتوانید دستگاه رطوبت ساز را برای تمام روز روشن نگه دارید یا بسته به شرایط آب و هوایی محیط، در زمانهای خاصی از آن استفاده کنید.
قرار دادن یک کاسه آب
یک روش خیلی راحت دیگر برای تامین رطوبت گیاهان این است که می توانید بین گلدانهایتان، کاسههای پر از آب قرار بدهید، با تبخیر آب گیاه از رطوبتش استفاده میکند.
استفاده از کمپوست
کمپوست دادن هم به تامین رطوبت گیاهان گرمسیری که رطوبت دوست هستند کمک میکند. به دقت لایهی سطحی خاک گلدون را بردارید و آن را با یک لایه کمپوست جایگزین کنید تا خاک هیدراتهتری داشته باشید.
سخن آخر
تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی از این جهت اهمیت دارد که خانههای معمولی رطوبت کمی دارند و بسیاری از گیاهان آپارتمانی محیط مرطوبتر را ترجیح میدهند. برخی از گیاهان آپارتمانی از مناطق گرمسیری یا نیمه گرمسیری میآیند که در آب و هوای مرطوب جنگلی رشد میکنند. برای اینکه بدانید گیاهانتان به چه میزان رطوبت نیاز دارد، می توانید مقاله مختص به آن گیاه را در سایت گل ورک مطالعه نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.