گیاه آگلونما
گیاه آگلونما با نام علمی Aglaonema commutatum و نام انگلیسی Chinese evergreen به معنای گیاه همیشه سبز چینی و در فارسی هم با نام “نخشیده” از آن یاد می شود (نخشیده به معنای نخ درخشان که از نام لاتین آن بر گرفته شده است.).گیاهی همیشه سبز و به نسبت مقاوم که دارای برگ های زینتی و گل های سفید و میوه های قرمز رنگ است که در تابستان گل می دهد.
شرایط نگهداری گیاه آگلونما:
نور: آگلونما طیف متنوع و متفاوتی از وجود نور در محیط را تحمل میکند از نور کم محیط تا نور فراوان اما نور مستقیم آفتاب به آن آسیب وارد می کند. بهترین مکان، جایی ست با نور متوسط همانند پنجره های رو به شمال است.
آبیاری: در تابستان هفته ای دو بار آبیاری لازم است. باید بین دو آبیاری سطح خاک خشک باشد و همچنین گیاه به رطوبت جو نیازمند است، بنابراین در تابستان گیاه را با آب اسپری نمائید( غبارپاشی به صورت یک روز در میان در روزهای گرم سال به رشد بهتر این گیاه کمک می کند.) از آبیاری زیاد به ویژه در زمستان خودداری نمایید (در زمستان هفته ای یکبار کافی ست).
دما: بهترین دما 20 – 30 درجه سانتی گراد است. خشک و گرم بودن هوا موجب پیچیدگی برگ ها و خشک شدن آنان می شود. در چنین حالتی گیاه را به مکان خنک تر منتقل کنید و یا گیاه را آبیاری کنید. آگلونما تا 10 درجه را نیز تحمل میکند اما برای طولانی مدت قدرت تحمل سرما را ندارد. در هوای سرد برگ های گیاه خود را می اندازد. در چنین شرایطی اگر گیاه را بیش از اندازه آبیاری کنید برگ ها زرد می شودند. در این حالت یک روزنامه را به دور برگ ها بپیچید و گیاه را به مکانی گرم تر منتقل کنید.
خاک و کوددهی: خاک آگلونما باید سبک و از زهکشی خوبی برخوردار باشد. استفاده از ترکیب خاک برگ، پیت ماس و خاک باغچه برای رشد گیاه مناسب است. آگلونما به کود خاصی نیاز ندارد و در فصل های بهار و تابستان هر دو هفته یکبار می توانید از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی برای تقویت و بهبود رشد آن استفاده نمایید.
تکثیر: از قلمه انتهایی این گیاه برای تکثیر آن میتوان استفاده کرد. قلمه از انتهای ساقه تهیه میشود و حداقل 3 و یا 5 برگ داشته باشد. اگرچه قلمهها در آب هم ریشه میدهند اما بهتر است آنان را در بستری از پیت، پیت – پرلایت و یا پیت اسفاکنوم بکاریم. اگر دمای بستر کاشت در حدود 18-15 درجه سانتیگراد باشد ریشهدهی 12-10 هفته زمان میبرد. از عمل غبارپاشی نیز باید استفاده کرد. از قلمه ساقه آگلونما نیز استفاده میشود . هر قطعه ساقه حداقل دو عدد جوانه داشته باشد. همانند قلمههای انتهایی آن ها را بکارید البته این نوع قلمه نیازی به غبارپاشی ندارد. همچنین میتوان از روش تقسیم بوته استفاده کرد. تقسیم بوته روش دیگر تقسیم این گیاه است زیرا این گیاه به مرور زمان تنهجوش هایی ایجاد میکند که میتوان آنان را از گیاه مادری جدا کرد و به شکل مستقل در گلدانی دیگر کاشت. از بذرهای برخی از گونههای گیاه آگلونما میتوان در تکثیر آنان استفاده کرد اما در مورد اگلونمایی که در اینجا راجع به آن صحبت شد بیشتر از دو روش قبلی یعنی تقسیم بوته و یا قلمه گیری استفاده میشود.
گلدان: هر یک یا دو سال یکبار گلدان آگلونما را تعویض نمایید. البته اگر متوجه شدید که ریشه های گیاه بیش از اندازه بزرگ شدند و برگ ها با وجود شرایط مساعد بی حال هستند، نشان دهنده این است که گیاه را باید به گلدان جدید و بزرگتر انتقال دهید.
چند نکته مهم در نگهداری از گیاه آگلونما :
زهکش گلدان باید مناسب باشد تا بعد از آبدهی، خاک حالت غرقاب نگیرد.
آب خارج شده از زهکش گلدان در زیرگلدانی را حتما خالی بفرمایید.
گیاه را در مقابل باد کولر گازی قرار ندهید زیرا کولر گازی رطوبت لازم برای گیاه را از محیط می گیرد.
بیماری ها و آفات آگلونما:
افتادگی و بی حال شدن برگ ها: هوای سرد، کوچک بودن گلدان و حتی آبیاری کم باعث بروز این اتفاق می شود. باید گیاه را به جای گرم تر انتقال دهید و نسبت به آبیاری آن دقیق باشید.
ظهور لکه های قهوه ای رنگ برروی برگ ها: این حالت به علت تابش مستقیم نور خورشید، وجود آفت در خاک و آلوده بودن هوا رخ می دهد.
پیچیدن برگ ها در تابستان و خشک شدن آن ها: هوا خیلی گرم و خشک است، گلدان را به محل خنک تری منتقل و آبیاری را زیادتر کنید.
گیاه خود را انداخته است: هوا خیلی سرد است و یا کمبود آب علت آن است. گیاه را به محل گرمتری منتقل کرده و یا آبیاری کنید.
ظهور لکه های قهوه ای روی برگ ها: هوای محیط آلوده به دود نفت یا گاز آشپزخانه است، محل گلدان را تعویض کرده و برگ های آلوده را حذف کنید.
برگ های جدید ریز و کمرنگ هستند: ریشه ها را امتحان کنید اگر متراکم هستند تعویض گلدان الزامی است.
زرد شدن برگ ها: آبیاری زیاده از اندازه و هوا سرد است. آبیاری را کم و گلدان را به محل گرمتری انتقال دهید. اجازه دهید سطح خاک در بین دو آبیاری خشک شود، سپس آبیاری کنید.
زرد شدگی در امتداد رگبرگ ها و ظهور لکه های قهوه ای در زیر برگ ها: حشره آفت باعث این عارضه است گیاه را هر دو هفته یک بار با یک سم نفوذی طبق دستور سمپاشی کنید تا علایم بر طرف گردند.
زخمهای سفید پنبه ای شکل در زیر برگ ها و قاعده آنها تشکیل شده اند: حشره آفت بخصوصی باعث ظهور این علایم است، برگها را با یک سم حشره کش نفوذی هر ۱۴ روز یکبار طبق دستور سمپاشی کنید تا علایم از بین بروند.
برخی از انواع نماتدها همانند نماتد گره ریشه گاهی این گیاه را مورد حمله قرار میدهند که در نتیجه گیاه آلوده، به تدریج کم رشد و کوتاه قامت میشود و برگ هایش نیز زرد شده و خواهند ریخت. ریشه نیز ممکن است زخمی شود و بپوسد. تنها راه حل استفاده از خاک های ضدعفونی شده و قلمههای سالم در زمان تکثیر گیاه است.
کنههای تار عنکبوتی نیز گاهی برای این گیاه مشکلاتی را ایجاد میکند. بر اثر تغذیه این افت برگ ها به تدریج زرد میشود و در سطح زیر آنها تار عنکبوت بوجود میآید.
شپشک ها و شته ها نیز از دیگر افات این گیاه هستند. هر دوی این افات از شیره گیاه تغذیه کرده موجب رنگ پریدگی نواحی جوان گیاه و بدشکلی برگ های جوان میشوند . همچنین ماده چسبناکی به نام عسلک تولید میکنند که باعث ظاهر براق و چسبناک برگ ها میشود.
و در آخر باید بگوییم که بیماری خاصی آگلونما را تهدید نمیکند اما گاهی به خاطر شرایط نامساعد محیطی برخی از بیماری های قارچی و باکتریایی همانند لکه برگی و یا پوسیدگی ریشه مشاهده میشوند که در مورد تمامی آنان استفاده از بستر خاک با زهکش مناسب، تهویه مناسب هوا و عدم خیس شدن برگسار در طی آبیاری و عدم آبیاری بیش اندازه و همچنین بکارگیری قلمههای سالم در زمان تکثیر این گیاه از جمله روش های جلوگیری از شیوع چینین بیماری هایی است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.