گیاه شفلرا
گیاه شفلرا با نام علمی Schefflera Nora معروف به نام های بسیاری از جمله گیاه همیشه سبز چند ساله ، گیاه چتری ، گیاه اختاپوسی و پنجه کلاغی می باشد. شاخه ها و ساقه های به سمت بالای آن باعث افزایش زیبایی هایش می شوند و به رنگ سبز تیره هستند . انواع مختلفی از این گیاه وجود دارد که بعضی از آن ها با برگ هایی با تناژ زرد دیده می شوند.
شرایط نگهداری از گیاه شفلرا:
نور: گیاه شفلرا به نور غیر مستقیم اما کافی نیاز دارد. به همین دلیل اگر آنرا در معرض نور شدید قرار دهید، ساقهها بیشتر از برگها رشد میکنند و گیاهتان شکل عجیبی به خود میگیرد. از سوی دیگر اگر گلدان در محیط کاملا سایه باشد نیز آسیب میبیند و لازم است که آنرا به سمت نور آفتاب بچرخانید تا کاملا از نور کافی بهرهمند گردد. شفلرا هرگز نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد چون باعث سوختن برگهای آن خواهد شد.
آبیاری: اقلیم طبیعی شفلرا از آن گیاهی مقاوم و سازگار با شرایط گوناگون ساخته است. به همین دلیل پرآبی، برای شفلرا مناسب نیست و میتواند به آن آسیب بزند. قبل از آبیاری حتما بررسی کنید که خاک رویی گلدانتان خشک شده باشد و بعد برای آبیاری مجدد اقدام نمایید. میزان آبیاری شفلرا در تابستان هفتهای ۲ الی ۳ بار و در زمستان هفتهای یکبار خواهد بود.
دما و رطوبت: شفلرا گیاهی گرمسیری است، در نتیجه به رطوبت و دمای بالای هوا علاقه دارد. به طور کلی هر گیاهی از شرایط خواستگاه اولیه خود بیشتر لذت میبرد؛ بنابراین هر چه محیط به آب و هوای مناطق گرمسیری نزدیکتر باشد، شفلرا راضیتر خواهد بود. این گیاه زیبا در دمای زیر 15 درجه سانتیگراد اذیت خواهد شد. گیاه زیبای شلفرا به گرما و سرمای بیش از حد حساس است و بهترین دما برای آن بازه بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتیگراد میباشد. به همین دلیل لازم است که در فصل زمستان گلدانتان را از پنجرههایی که هوای سرد را به داخل خانه میآورند دور کنید و وسایل گرمازا را نیز در فاصله مناسبی از گیاه قرار دهید. شفلرا را در نزدیکی دستگاههای سرمایشی/گرمایشی قراد ندهید. اگر دمای محیط نگهداری گیاه سرد باشد و یا گیاه آب کمی دریافت کند، دچار ریزش برگها خواهد شد. پس ریزش برگها را جدی بگیرید و سریعا مشکل را برطرف کنید. در صورتی که فضای داخلی منزل شما در فصل زمستان بیش از حد خشک است، برای ایجاد رطوبت میتوانید از یک دستگاه بخور نیز استفاده نمایید. افزودن آب به زیر گلدانیِ سنگریزه دار نیز می تواند جهت ایجاد رطوبتی پایدار برای گیاهتان به شما کمک نماید.
کوددهی: در طول فصول رشد، هفتهای دو بار به گیاه کود مایع دهید. میتوانید از سری کودهای با رهایش آرام نیز استفاده کنید. این کودها بسیار غنی و سنگین هستند. در بهار و تابستان، همراه با آب، کمی کود مایع هم به آن اضافه کنید.
تکثیر: گیاه شفلرا را می توان با روشهای زیر تکثیر کرد :
تکثیر شفلرا به روش قلمه: زمان مناسب برای قلمه زدن شفلرا اواسط بهار تا اوایل فصل تابستان است. در روش قلمه باید به چند نکته توجه داشته باشید :
- از زیر دو برگ جوانی که مراحل کامل رشد را طی کرده اند باید قلمه گرفته شود.
- قلمه باید با فاصله5/2 سانتی متر از برگ گرفته شود.
- قلمه باید از بالای برگی که از قدمت کمتری برخودار است گرفته شود.
برای اینکار شاخه هایی با قطرحدود 8 تا 20 سانتی متر را که جوان و قوی هستند انتخاب کرده سپس ما بین دو جوانه برشی سطحی به طول حدود 2 سانتی متر از پایین به بالا ایجاد می کنیم؛ این برش باید در داخل پوست ساقه شکاف ایجاد کند. برای ساقه های قطورتر، می توان 2 تا 3 برش ایجاد کرد سپس محل برش داده شده را با خزه مرطوب و سپس پلاستیک بپوشانید. قسمت پایین پلاستیک را با چسب نواری محکم کنید .قسمت بالای پلاستیک را با نخ گره بزنید تا درصورتی که خزه خشک شد بتوانید پلاستیک را باز کرده ومقدار کمی آب بر روی آن اسپری کنید.بعد از حدود 40 الی 60 روز محل برش داده شده ریشه دار می شود وشما می توانید شاخه را ازقسمت زیرین ریشه قطع کنید و درگلدان جدید کشت نمایید.
تکثیر به روش خوابانیدن: برای تکثیراین گونه گیاهان از روش خوابانیدن استفاده می کنیم .دراین روش معمولا ساقه ای را که به گیاه مادری متصل است درون خاک زراعی یا پیت قرار می دهیم تا ریشه دار شود .مزیت این روش این است که کلیه مواد غذایی و آب توسط گیاه مادر به شاخه خوابیده شده ارسال شده تا شاخه مورد نظرریشه دار شود و بعد از ریشه دار شدن آن را از گیاه مادر جدا کرده و در گلدان جداگانه ای کشت می کنیم.
تکثیر به واسطه دانه : اگر شما بخواهید این گیاه را به واسطه بذر تکثیر کنید باید به گیاه خود تیمار گرمایی بدید . منظور از تیمار گرمایی این است که شما دانه را برای مدت زمانی در دمای بالاتر از دمای اتاق قرار بدهید. دانه این گیاه برای جوانه زنی نیازمند 3 هفته تیمار گرمایی است که در هفته اول باید در دمای 18 درجه سانتی گراد قرار بگیرد ، در هفته دوم در دمای 23 درجه سانتی گراد و در هفته سوم در درمای 29 درجه سانتی گراد . برخی از واریته های شفلرا را نمی توان به واسطه قلمه تکثیر کرد و تنها راه تکثیر آنها بذر است . به صورت کلی بر اساس گزارشات صورت گرفته 67 درصد از بذرهای کاشته شده حتی بدون تیمار جوانه خواهند زد .
نکاتی در مورد نگهداری از گیاه شفلرا:
احتمالا شفلرای شما به هرس کردن نیاز خواهد داشت، بخصوص اگر نور خورشید را به میزان کافی دریافت نکند. این کار ساده است : هر بخشی را که احساس کردید زیادی رشد کرده و یا بلند شده ببرید! شفلرا به سرعت بخشهای هرس شده را جایگزین می کند؛ در نتیجه شما گیاهی کاملتر، سالمتر و سرسبزتر خواهید داشت.
حتما گلدان تان دارای زهکش باشد و پس از آبیاری حتما آب موجود در زیرگلدانی را خالی بفرمایید.
برای تمیز نمودن برگ های شفلرا ، برگ ها را به طور مرتب آب پاشی کنید و در صورت وجود گرد و غبار روی برگها با دست چپ برگ را نگه داشته و با دست راست با اسفنج یا پارچه مرطوب آن ها را تمیز کنید.
مشکلات و بیماری های گیاه شفلرا:
برگهای شفلرا زرد شدهاند: آبیاری شفلرا بیش از حد است و ریشه آن در آب غرق شده است. برای درمان گیاه، زهکشی را بررسی کنید تا آب اضافی گلدان از زیر آن خارج شود. از سوی دیگر اگر برگها زرد شدهاند و اما نمیریزند، احتمالا مواد مغذی خاک کم شده و باید تغذیه خاک را بهبود بدهید.
برگهای شفلرا چروک شدهاند: اگر بدون آنکه رنگ برگها تغییر کند، چروک شدهاند، احتمالا شفلرا شما به آبیاری بیشتری نیاز دارد. برای بهبود گلدان را به جای خنکتری منتقل کنید و فواصل آبیاری را کاهش دهید.
برگهای شفلرا قهوهای شدهاند: نور کم و آبیاری بیش از حد میتواند علت وجود این مشکل باشد. علاوه بر این، نوعی باکتری نیز میتواند باعث ایجاد لکههای قهوهای بر روی برگهای شفلرا شود. برای درمان این مشکل از اسپریهای مخصوص استفاده کنید.
لکههای سفید بر روی برگهای گیاهتان شکل گرفته است: یک نوع آفت علت ایجاد این مشکل است و به گیاهتان حمله میکند. برای درمان با سم مخصوص شفلرا را درمان کنید و از آفت کشهای مخصوص در فواصلی روی سم نوشته شده، استفاده کنید.
ظاهر شدن زخم های پنبه ای سفید رنگ روی برگ ها :عامل این مشکل، حشره شپشک آرد آلود است.در صورت کم بودن تعداد آفات، میتوان با تکهای پنبه (که آغشته به صابون یا الکل است)، آفات را از روی گیاه حذف نمود. اما اگر تعداد آنها زیاد بود، میتوان از سموم حشره کش سیستمیک نیز استفاده کرد.
برگ ها بد شکل و چسبناک و حشرات سبز رنگی روی آن ها مشاهده می شود :آفات را با سم نفوذی یا جذبی طبق دستور هر هفته سمپاشی کنید تا علائم از بین بروند.
از دست دادن رنگ واریته های ابلق :نور کافی نیست،به محل روشن تری با نور غیر مستقیم منتقل کنید.
زیاد بودن فاصله برگ ها و دراز و منحرف بودن ساقه ها :دمای محیط بالا است،گلدان را به محل خنک تری و مملو از اکسیژن منتقل کنید.غبارپاشی نکنید.
پژمردگی گیاه و آویزان بودن برگ ها :گیاه تشنه است،گلدان را به مدت 15 دقیقه درون تشت پر از اب قرار دهید،غبارپاشی روزانه را فراموش نکنید.
رنگ پریدگی برگ ها و زرد شدن آن ها :کمبود عناصر در خاک گلدان مشهود است،کمبود را با تغذیه مصنوعی هر 2 هفته یکبار جبران کنید.
ریختن برگ های زرد شده : آبیاری بیش از اندازه است،اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو ابیاری خشک شود و سپس ابیاری نمایید،زهکش را بازدید کنید،اب زیر گلدانی را خارج کنید.
مشاهده لکه های قهوه ای روی ساقه ها،دم برگ ها و سطح زیرین برگ ها : علت این امر، حشره شپشک سپردار است. در صورت کم بودن تعداد آفات، میتوان با تکهای پنبه (که آغشته به صابون یا الکل است)، آفات را از روی گیاه حذف نمود. اما اگر تعداد آنها زیاد بود، میتوان از سموم حشره کش سیستمیک نیز استفاده کرد.سطح زیرین برگ ها را با سم حشره کش نفوذی سمپاشی و پس از 48 ساعت لکه ها را با برس مخصوص پاک کنید.
تعداد برگچه های برگ ها ی جوان کم است: طبیعی است،با رسیدن به مرحله بلوغ تعداد برگچه ها افزایش می یابد.
برگ ها زرد و سطح زیرین آن ها تار عنکبوتی است: عامل ان کنه قرمز ریز است،گیاه را هر 14 روز یکبار با سم کنه کش سمپاشی کنید تا علاوم بر طرف شوند،غبارپاشی در کاهش افت موثر است.
علت سیاه شدن برگ شفلرا :گاهی لکههای خاکستری مایل به قهوهای تا سیاه، بر روی برگها ایجاد میشوند. علت این امر، حمله قارچها بوده و باید با استفاده از قارچ کش درمان شود. همچنین در این شرایط نیز باید از آبپاشی بر روی گیاه خودداری نمود.
علت ایجاد نقاط قهوهای سوخته بر روی برگها :علت این امر، آبپاشی بر روی گیاه در مقابل نور آفتاب میباشد؛ زیرا قطرات آب بر روی برگها مثل عدسی عمل خواهند کرد.
علت ایجاد لکه برگی باکتریایی در شفلرا :در این حالت لکههای ریز قهوهای سوخته بر روی برگها ایجاد خواهد شد.همچنین لبه لکهها نیز برجسته به نظر خواهند رسید و به مرور هالهای زرد اطراف لکهها ایجاد خواهد شد.بر اثر گذشت زمان نیز به مرور برگها زرد شده و خواهند ریخت. شما باید برگهای آلوده را به محض مشاهده، جدا نموده و حتما آنها را از بین ببرید. اصولا وجود برگهای آلوده به بیماری در سطح خاک نیز میتواند یکی از عوامل بروز این بیماری باشد.
علت ایجاد سفیدک سطحی یا پودری در گیاه شفلرا : علت این امر، بیماری قارچی است که در آن پودری سفید رنگ بر روی برگها ایجاد خواهد شد. این بیماری به خصوص در هوای مرطوب ایجاد شده و نتیجه آن ضعیف شدن گیاه شما خواهد بود. برای مبارزه با این بیماری باید از قارچکش استفاده کرده و رطوبت محیط را کاهش دهید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.