گیاه بامبو
گیاه بامبو با نام علمیDracaena sanderiana در جنگل های بارانی و در زیر سایه سایر درختان رشد می کنند و بومی غرب قاره آفریقا است. این گیاه به نام های دراسنای روبانیRibbon Dracaena، بامبوی خوش شانس،Lucky Bamboo بلژین همیشه سبز Belgian Evergreen و گیاه روبانی Ribbon Plant نیز شناخته میشود. در فارسی نیز به آن گیاه نواری یا روبانی و یا خیزران خوش قدم، خوش یمن مشهور است. اگر مراقب از این گیاه به درستی انجام شود ممکن است ارتفاعش تا حدود یک متر نیز برسد و چندین سال عمر کند.
شرایط نگهداری از گیاه بامبو
نور
گیاه بامبو در نوری زیاد ولی غیرمستقیم رشد زیاد و ایده آلی دارد. توجه کنید که تابش مستقیم نور خورشید باعث سوختن برگ های گیاه می شود و حتما نور به طور غیر مسقیم باید به گیاه بامبو تابیده شود. برای اینکه تمامی برگ ها و قسمت های گیاه نور را دریافت کنند می توانید گیاه را رو به نور بچرخانید.
آبیاری
گیاه بامبو را هم در خاک و هم در آب می توان نگهداری کرد.
نگهداری بامبو در آب
شما می توانید گیاه بامبو را در گلدانی حاوی آب و سنگ ریزه نگهداری کنید. نگهداری از بامبو در آب راحت تر است اما حواستان به چند نکته باید باشد. اولین نکته این است که سطح آب حتما باید بالای ریشه های گیاه باشد یعنی به عبارتی همه ی ریشه ها زیر سطح آب باید قرار داشته باشند. اجازه ندهید که آب درون گلدان تمام شود. پس ریشهها را همیشه با آب بپوشانید. نکته بعدی این است که حتما هر هفته آب داخل گلدان را عوض کنید. نکته سوم این است که بامبو ها را نباید با آب شور یا حاوی کلر و مواد معدنی بسیار و یا آب شیرین آبیاری کرد. اگر از آب شیر برای آبیاری استفاده میکنید، حتما تا 24 ساعت، آب را در ظرفی بریزید و نگه دارید.این کار باعث از بین رفتن کلر آب می شود.
نگهداری بامبو در خاک
اگر بامبوی شما در خاک قرار دارد، به نحوی آبیاری کنید که خاک همیشه مرطوب باشد نه خیس!با قرار دادن بامبو در خاک، احتمال شور شدن خاک بیشتر میشود و این ممکن است به بامبوی شما آسیب بزند.برای همین نگهداری بامبو در آب راحت تر می باشد.
دما و رطوبت
دمای ایده آل برای گیاه بامبو بین 18 تا 32 درجه سانتی گراد است.
رطوبت متوسط محیطی برای این گیاه کافی است؛ زیرا مقداری از آب درون گلدان بخار شده و رطوبت مورد نیاز گیاه را تا حدی تامین میکند. اما به جهت رشد بهتر گیاه میتوانید برگهای گیاه را هر چند وقت یکبار با آب به طور ملایم اسپری کنید.
خاک و کوددهی
در صورت تمایل برای کاشت در خاک از ۳ قسمت مساوی ماسه ،پیت موس و خاک باغچه استفاده کنید.
برای بامبوهای قرار گرفته در آب، بهتر است ماهی یکبار، از کودهای ضعیف و مخصوص بامبو استفاده کنید.
تکثیر و پرورش
قلمه زدن
اولین قدم برای تکثیر بامبو انتخاب یک قلمه سالم است.
بهتر است قلمهای را انتخاب کنید که حداقل یک برگ یا بیشتر داشته باشد. برگهای اضافی را از روی گیاه جدا کنید تا گره رشد گیاه را ببینید. در شرایط عادی گیاه نیازی به هورمون رشد ندارد و میتواند به تنهایی و به سرعت ریشه دهد، اما اگر تجربههای ناموفقی داشتید میتوانید از هورمون رشد به عنوان نیروی کمکی استفاده کنید.
ریشهدهی بامبو در آب
این روش، معمولتر و بهتر است. ساقه بریده شدهای که حداقل یک برگ دارد را در آب مقطر قرار دهید. پس از مدتی ریشههای جدید و قرمز رنگ گیاه از پایین ساقه شروع به رشد میکنند. آب را تا حد ممکن تمیز نگه دارید. به محض اینکه ریشههای گیاه شکل گرفت میتوانید آن را به گلدانی زیبا یا خاک منتقل کنید.
ریشهدهی بامبو در خاک
بامبو میتواند در خاک نیز به خوبی ریشه دهد. برای اینکار گیاه را به آرامی در خاکی تازه قرار دهید و مطمئن شوید که حداقل یک گره در داخل خاک باشد. خاک گیاه را مرطوب و گرم نگه دارید تا نشانههایی از رشد جدید را مشاهده کنید.
یادتان باشد که از گیاه جدید انتظار زیادی نداشته باشید. این گیاه نمیتواند مانند مادرش رشد کند و همان عادت رشد را داشته باشد. بامبوی جوان شما میتواند صاف و سرسبز باشد، اما ممکن است مانند مادرش ظاهری قوی و رشد سریع نداشته باشد.
شرایط نگهداری از گیاه بامبو
- این گیاه ازطریق برگها تنفس میکند،با استفاده از یک دستمال خیس، برگ ها را به طور مرتب تمیز نمایید.
- از قرار دادن بامبو در معرض باد کولر و یا نزدیک منابع گرمایی خودداری کنید.
- وقتی که ریشه های گیاه پر شد، می توانید آن را به گلدان بزرگ تری منتقل کنید.
- از افتادن برگ های خراب شده در آب گلدان جلوگیری کنید؛ زیرا با افتادن برگها در آب، باکتری را به آب منتقل می شود. در صورتی که این اتفاق افتاد، آب گلدان را تعویض کنید.
مشکلات و بیماری های گیاه بامبو
ظهور لکه های قهوه ای
- به علت استفاده از آب شور و حاوی املاح برای آبیاری گیاه. بهتر است این کار را انجام ندهید؛ زیرا بامبوها به آب نامناسب بسیار حساس هستند. این کار میتواند باعث بروز لکههای قهوهای روی بامبو یا ایجاد سفیدیهای ریز در آب یا حتی نابودی گیاه شما بود.
علت زردی برگ بامبو
- به دلیل قرار داشتن جلوی نور مستقیم آفتاب و شوری و املاح آب می باشد. همچنین از کمبود کلسیم و پتاسیم نیز می باشد پس مرتب از قطره بامبو استفاده کنید.
علت قهوه ای شدن برگ بامبو
- بدلیل کمبود رطوبت یا آلودگی آب میباشد. رطوبت را با اسپری آب روی برگ ها افزایش دهید.
پوسیدگی ساقه بامبو
- در محل پوسیدگی ساقه که به رنگ زرد در میآید و لهیده مانند میشود، آوندها از بین می روند. بنابراین گیاه دیگر نمی تواند آب را به قسمتهای بالایی برساند و خطر مرگ کل گیاه را تهدید میکند. در این هنگام شما باید ساقه را بالاتر از محل پوسیدگی ببرید تا آوندهای سالم را مشاهده کنید (سطح برش سفید و سالم دیده شود).
کپک زدگی ساقه بامبو
- اصولا محیط مرطوب و گرم بهترین محل برای رشد قارچ هاست. بنابراین گیاه بامبو به راحتی می تواند آلوده به قارچ های فسادآور شود. برای جلوگیری از شیوع قارچ ها سعی کنید ظرف بامبو را هنگام تعویض آب با مواد ضدعفونی کننده مانند وایتکس و… استریل کنید. قارچ های سیاه رنگ پودری شکل با قارچکش از بین می رود.
آفات گیاه بامبو
- شپشکها حشرات سفید رنگی هستند که باید آنها را به کمک یک دستمال الکلی از سطح گیاه تمیز کنید.
کنهها به خودی خود به بامبو علاقهای ندارند و معمولا از روی گیاهان دیگر به سمت این گیاه کوچ میکنند. این حشرات را میتوانید با ترکیب آب و مواد شوینده از بین ببرید.
سخن آخر
با توجه به توضیحات بالا، گیاه بامبو پیشنهادی مناسب برای آپارتمانهای پرنور میباشد. به دلیل شرایط نگهداری مساعد و نیاز به آبیاری کم آن، برای تمامی مشاغل و افرادی که روزمرگیهای صنعتی دارند نیز توصیه میشود.
اگر شما هم علاقهمند به نگهداری و یا تکثیر این گیاه دوستداشتنی هستید، میتوانید این محصول را به صورت آنلاین سفارش دهید و در تهران در همان روز تحویل بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.